Factori de risc

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard, mai mult de o treime din decesele cauzate de cancer sunt cauzate de noua factori de risc, ce pot fi controlati.

Echipa de la Harvard a luat in calcul cancerul pulmonar, de san, gastric, hepatic, colorectal, pancreatic, cervical, uterin, bucal, orofaringian, esofagian, si leucemia.

Studiul nu a inclus cancerul de prostata si rinichi, melanoame, limfoame, acestea nefiind asociate celor noua factori de risc.

  • Fumatul,
  • consumul de alcool,
  • alimentatie saraca in fructe si legume,
  • obezitate,
  • contacte sexuale neprotejate,
  •  poluarea urbana,
  • inactivitatea fizica,
  • ace contaminate si
  • inhalare secundara de gaze de ardere

au fost responsabili pentru 2,43 milioane de decese din numarul total de decese cauzate de cancer.

Cercetatorii au concluzionat ca, in tarile cu venituri mici si mijlocii, cei mai importanti factori de risc au fost fumatul, consumul de alcool, alimentatie saraca in fructe si legume, in timp ce in tarile cu venituri mari, ultimul factor de risc era inlocuit de obezitate.

Potrivit BBC, Dr Majid Ezzati, unul dintre autorii studiului, a precizat ca fumatul este de departe cel mai important factor de risc, fiind responsabil pentru 21% din numarul total de decese cauzate de cancer.

In plus, a precizat ca in urma campaniilor antifumat din Anglia, numarul cazurilor de decese cauzate de cancerul pulmonar a scazut semnificativ in ultimii zeci de ani.

Scrie parerea ta

*

Adresa de email nu va fi publica. Campurile marcate cu * se completeaza obligatoriu.